Maďarsko: Expremiér Gyurcsány začal s kolegami z DK týždennú hladovku

10.09.2012 Celý región

Budapešť 9. septembra (TASR) – Maďarský expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány a jeho traja stranícki kolegovia začali dnes večer na Kossuthovom námestí v Budapešti týždennú hladovku. Dôvodom demonštrácie je zámer vlády Viktora Orbána zaviesť predbežnú registráciu voličov, informovalo internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Registrácia voličov je podľa stanoviska DK protiústavná, výrazne obmedzuje občianske práva. "Ak bude registrácia voličov, potom už nebudú slobodné voľby," píše sa okrem iného vo vyhlásení DK, ktorá vyzýva občanov na 15. septembra na demonštráciu proti tejto registrácii.

"Protestujme proti Orbánovmu režimu, aby sa nočná mora Maďarska čo najskôr skončila," uzatvára vyhlásenie opozičnej DK.

Štátny tajomník úradu vlády za vládny Maďarský občiansky zväz-Fidesz János Lázár minulý štvrtok avizoval, že do 17. septembra predloží parlamentu individuálny poslanecký návrh novely volebného zákona.

V zmysle tejto novely, ktorá bude zrejme platná od 1. januára 2013, by sa voliči, ktorí chcú hlasovať, museli dva mesiace pred voľbami zaregistrovať. Podľa pozorovateľov by Fidesz týmto krokom v čo najväčšej miere zamedzil prístup nerozhodných voličov k voličským urnám.
 

Vyberte región